Ik hoef het jou als ambitieuze ondernemer niet te vertellen: ons ondernemersbestaan kan best stressvol zijn!
We hebben (minstens) 101 ballen in de lucht te houden, verschillende rollen te vervullen, willen vooruit en dan ook nog eens een leven buiten het werk,
als het even kan 😉
Ieder van ons ervaart wel wat stress, en dat hoeft op zich trouwens niet negatief te zijn. Maar wanneer is “trop” te veel? Wanneer is je “probleem” ernstig genoeg om naar een stresscoach te stappen?
Wat is stress?
Stress is eigenlijk een reactie van je brein en lichaam op een prikkel die spanning veroorzaakt. Er bestaan twee categorieën stress: positieve en negatieve.
Positieve stress stoomt je klaar om een fysieke of mentale uitdaging aan te gaan, houdt je alert, stuwt je vooruit en duurt maar kort. Je brein en lichaam kunnen nadien weer vlot recupereren van de spanning en daarom is dit type stress ook niet schadelijk voor je gezondheid.
Anders is het bij negatieve stress: die dient je helemaal niet, beïnvloedt je capaciteiten negatief, kan je ervan weerhouden je doelen te bereiken en zelfs verlammend werken. Dit soort spanning houdt je werkelijk klein en te veel ervan vormt wel degelijk een gevaar voor je brein en lichaam.
Heb ik te veel stress?
Liep jij de afgelopen maand rond met een kort lontje waardoor je emotioneler dan normaal reageerde?
Had je je zaken niet meer onder controle waardoor heel wat dingen in de soep draaiden en je het gevoel had de pedalen kwijt te zijn?
Ging je harder werken maar kreeg je minder gedaan en lijkt er geen licht aan het einde van de tunnel?
Maakte je geen tijd meer voor plezierige activiteiten of sociale contacten?
Zocht je meer afleiding in sociale media, Netflix, e.d., of greep je vaker naar suiker, koffie of alcohol?
Kreeg je problemen thuis door je wisselende humeur?
Kon je moeilijker de slaap vatten en lag je ‘s nachts te piekeren?
Kwam je dan ‘s ochtends moe toe op je werk waardoor niks vooruit ging en je er ook voor je team niet kon zijn zoals je zou willen?
Loop je achter de zaken aan, voel je je uitgeput, vraag je je af hoe je ‘t ooit weer allemaal rond krijgt en hoe het nu verder moet?
Had je meer last van stressklachten als hoofdpijn, hartkloppingen, spierpijn, maag- of darmproblemen?
Allemaal symptomen van overmatige stress. Lees vooral verder…
Oei! Herkenbaar… Welk risico loop ik?
Het kan confronterend klinken maar op deze manier verder doen, zal je enkel meer overspannen maken en je risico op een burn-out aanzienlijk vergroten.
Wist je dat overspanning al optreedt vanaf een 3-tal weken overmatige stress?
Wanneer chronische stress langer dan een half jaar aanhoudt, loop je dan ook nog eens aanzienlijk meer risico om in een burn-out te belanden.
En geloof me, je bent sneller in dat stadium dan je denkt, ik spreek helaas uit eigen ervaring. Dus: voorkomen is beter dan genezen.
Overspanning en burn-out hebben ook niet enkel verregaande gevolgen voor jouw gezondheid en dagelijks functioneren, maar ook voor je eventuele partner en kinderen, je familie, je onderneming, je team, je financiën, je klanten, … Dat wil je niet.
Ik wil mijn ervaring en kennis als stress en burn-out coach dan ook inzetten om jou nu al stappen te laten zetten om het tij te keren.
En da’s het goede nieuws: jij kan het tij wel degelijk keren.
In mijn praktijk stel ik regelmatig vast dat mijn klanten meer stressklachten hebben dan ze zelf vermoeden bij aanvang van een coachingstraject.
Bepaalde klachten zijn soms ook al zo lang aanwezig dat ze ze als normaal zijn gaan zien en de link met stress niet meer leggen.
Maar het kan dus ook anders, en da’s vaak een eye-opener en opluchting voor velen!
OK, stress wegwerken dus. Wat kan ik nu doen?
👉 Mocht jij je voelen zoals hierboven beschreven, raad ik je aan contact op te nemen met je huisarts. Hij/zij heeft de kennis om een diagnose te stellen en eventuele andere oorzaken (die gelijkaardige symptomen uitlokken) uit te sluiten.
In mijn geval was zij mijn reddingsboei toen ik dreigde kopje onder te gaan in een woelige zee en niet meer wist van welk hout pijlen te maken.
👉 Ken je iemand in je omgeving die je in vertrouwen kan nemen? Je partner, een goede vriend(in) of collega … praat dan over hoe jij je voelt.
Hij/zij kan het probleem niet oplossen voor jou maar het delen kan jou wel opluchten. Gedeelde smart is nog steeds halve smart.
👉 Overweeg om een VESB-gecertificeerd coach onder de arm te nemen.
VESB is de Vereniging van Erkende Stress en Burn-out Coaches en staat garant voor een ethische en kwalitatieve begeleiding in geval van stress- en burn-outklachten.
Ik maak er zelf ook deel van uit.
Mijn traject geeft jou niet enkel deze garantie maar ook een effectief stappenplan dat op jouw maat en tempo wordt uitgerold.
Het geeft jou al meteen praktische handvaten waarmee je aan de slag kan en zichtbaar resultaat kan boeken.
Ik hoop heel erg dat je hier wat aan hebt. Mocht je nog met vragen zitten, neem gerust contact met me op.
En vergeet niet: hoe sneller je gepaste hulp zoekt, hoe korter de periode die nodig is om te herstellen van stress of burn-out, en hoe sneller jij op een gezonde en duurzame manier jouw ondernemersdroom verder vorm kan geven.